Skip to main content

Hidangan Makanan Ketika PMS

Bila PMS semua jadi serba tak kena

Rasa nak marah, nafsu makan juga turut berbeza

Apa yang boleh di ambil? Cadangan makanan :)

Hidangan Makanan Ketika PMS

PMS Wanita

  • Minyak
Walaupun sebenarnya Pizza Peppperoni boleh membuatkan perut kekal bertahan untuk kenyang dalam waktu yang panjang, namun wajar elak dari menikmati hidangan ini. Andai rasa nak makan makanan bergoreng, boleh menggunakan minyak yang berasaskan minyak zaitun sebab ianya baik untuk kesihatan sekaligus membantu mengurangkan masalah PMS

  • Coklat
Ani suka coklat. Menu wajib bagi sesetengah individu yang  mengalami masalah PMS. Daripada  menikmati  brownies atau kek coklat dengan jumlah yang agak besar, lebih baik gantikannya dengan segelas minuman coklat panas. Ia boleh membantu mengurangkan masalah PMS dan sakit kepala

  • Garam
Sedap kan kalau dapat makan kerepek kentang BBQ kan? Tapi, lebih baik  elak dari mengambil makanan yang mengandungi kandungan garam yang tinggi sewaktu datang bulan. Adalah lebih baik jika menikmati makanan seperti buah labu atau biji bunga matahari kerana ia kaya dengan magnesium. Khasiatnya juga boleh membantu memperbaiki mood disamping mengelakkan kekembungan

  • Berkrim
Walaupun bagi pandangan kita,  aiskrim boleh membantu menghilangkan kekejangan yang  dialami, jangan terpedaya kerana ia mungkin bertahan hanya untuk seketika sahaja. Jadi, untuk menggantikan aiskrim, lebih baik menikmati manisan seperti yogurt. Yogurt asli dengan hirisan buah-buahan  dapat membantu untuk mengurangkan masalah kekejangan akibat PMS 

  • Manisan
Jika mengalami masalah angin @ moody sewaktu datang bulan, sebenarnya memerlukan makanan berasaskan gula bagi menangani masalah tersebut. Gadis yang kurang sumber potassium di dalam badan memang kerap mengalami masalah ini. Cadangan ambil hidangan roti gandum penuh bakar. Kemudian, sapukan almond butter beserta hirisan pisang.Penambah perisa, tambah madu sebagai manisan

Masalah Senggugut Teruk


Set Kelegaan Senggugut Shaklee

  • GLA Complex
GLA Complex Senggugut Teruk

Wanita yang mengalami senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik dengan baik untuk menjadi GLA. Pengambilan GLA tambahan dapat meringankan simptom senggugut



  • OsteMatrix
  • Ostematrix Untuk Senggugut Teruk

    Paras kalsium menurun semasa haid lantas menyebabkan kekejangan otot rahim, perut. Pengambilan Ostematrix akan menaikkan semula 

    Semoga Bermanfaat! :)

    Anda Berminat Set Kelegaan Senggugut Shaklee?


    Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

    ATAU

    Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda

    Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

    Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amatlah dialukan.

    Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
    sms/whatsapp : 014-7222642
    fb@Instagram : LuvHaryani
    Shaklee ID : 1073895

    "Do What You Love"

    Comments

    Post a Comment

    Popular posts from this blog

    Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

    Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
    Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
    Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
    Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
    Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

    comel kan? hehe. Shoot! :D
    Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
    Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
    Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

    Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

    Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
     Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
    Jadi layankan jelah hehe :)
    Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

    Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
    Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
    Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
    Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
    Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
    Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
    Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
    Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
    Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
    Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
    Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

    Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

    Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
    Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
    Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
    Punca Haid Datang Lambat
    Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
    Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
    Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
    Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…